Veliko jabolko se na ogled postavi

25.12.2007 ob 19:37

Letošnji načrti, da nikamor ne odpotujem, so padli v vodo. Zelo na hitro se je namreč od nekod vzela želja in padla je odločitev; grem, pa če samo za deset dni … In tako je dejstvo, da je dolar danes tako nizek, na plano potegnil mojo staro željo po obisku New Yorka. Pri eDreams sem ugodno dobil letalske karte in bil sem pripravljen. “Gremo v Ameriko!!”

Noč v Budimpešti

Vendar v življenju ne gre vedno vse tako, kot bi človek želel. Jaz sem namreč za let v NY moral po zalet preko pol Evrope. Moj načrtovani let Ljubljana – Budimpešta – NY, se je namreč večer pred odhodom zaradi odpovedi leta, spremenil v let Ljubljana – Frankfurt – Budimpešta. Zaradi višje sile sem tam zamudil letalo za NY in tako nepričakovano preživel noč v Pešti.

Pogled iz Pešte na Budo …

Sprehod po mestu, kjer poprej še nisem bil, mi je dobro del in naslednji dan sem že sedel na letalu za Pariz!! S tem sem svoj krog po Evropi zaključil in kar malce lažje zadihal, ko sem končno sedel na letalu za NY.

Big Apple

Priljubljeno ime za NY se prvič pojavi ok. leta 30-ih prejšnjega stoletja, ko je bil zelo priljubljen ples imenovan “Big Apple”. Bolj pogosto pa so to ime začeli uporabljati jazz glasbeniki v 30-ih – 40-ih letih, ki so svoje nastope na Manhattnu imenovali “Big Apple gigs”. Nekje do 70-ih izraz potone v pozabo, ko ga na novo odkrijejo v okviru kampanije INY in od takrat naprej je ime mednarodno znano.

Mesto nebotičnikov

Manhattan – Downtown

Manhattan ponoči iz Empire State Building-a

Prvi nebotičnik z jekleno konstrukcijo v NY – Flatiron Building – Peglezen

V življenju nisem bil nikoli preveč očaran nad objekti, vedno so mi več pomenili stiki z ljudmi, spoznavanje njihove kulture, njihovih vsakodnevnih opravil. New York je tudi to, dejstvo pa je da so prva stvar, ki ti takoj padejo v oči, ravno visoke stavbe in nebotičniki tega mesta. Ko sem prvi dan po prihodu izstopil iz metroja na Times Square-u na široko Broadwaysko avenijo, sem se res počutil majhnega. Ampak tudi tega občutka se navadiš in kmalu me je mesto potegnilo vase.

Ko sem se pomešal v vrvež ljudi, sem nehote pospešil svoj korak in se prilagodil ritmu, ki ga je tempirala množica. Poslovneži in klošarji, prodajalci ter turisti, medicinska sestra v svoji uniformi, policaj na vogalu, ljudje vseh ras in religij na razmeroma majhnem ozemlju – svet v malem …

Foto utrinki

Pogled na Columbus Circle, levo Central Park

Central Park

NY promet

Šolski avtobus in če dobro pogledate, še moja malenkost pri fotografiranju …

China Town

Pogled iz Manhattna na Brooklyn

Brooklynski most

Kip svobode tako in malo drugače …

Edini avtoportret za dokaz, da sem bil res tam .)

Pogled na New Jersey

Pogled na New Jersey 2.

Flatiron – Peglezen

Spomin na pionirje v gradnji nebotičnikov …

Coney Island, Brooklyn

Drsališče – Rockefeller center -”blišč in …”

Nedaleč stran – “… beda”

Ameriški Božiček

Albert Einstein – Madame Tussauds

V New Yorku ti res ne more biti dolgčas. Ponuja namreč toliko različnih znamenitosti in dogodkov, kot so razni koncerti, Broadwayski spektakli in drugi kulturno-glasbeni eventi … Že sam sprehod po mestu je prava paša za oči, vožnja sredi noči z Metrojem pa avantura … Dnevi res kar letijo in tako sem se poln vtisov, takšnih in drugačnih, pripravil za pot domov. Spoznanje da je Slovenija obljubljena dežela sem samo okrepil. New York je zanimiv, vreden obiska, nikoli pa ne bi mogel tam živeti. Kvaliteta življenja v Sloveniji, je neprimerljivo boljša. Rek “Povsod je lepo, doma je najlepše.” zame povsem velja.

Bye bye NY

 

  • Share/Bookmark
 

Komentarji so onemogočeni.