Pred odhodom

18.10.2006 ob 20:00

Najprej sem si ogledal, kaj o definicija potovanja pravi SSKJ:

potovati -ujem nedov. (a u)
1. premikati se iz kraja v kraj, zlasti s
prevoznim sredstvom: potovati po železnici, z
avtomobilom, letalom; potovati v skupini; potovati
peš; pren. njegove misli potujejo od spomina do
spomina // ekspr. premikati se kam sploh: kazalci
potujejo od številke do številke; oblaki potujejo po
nebu; steklenice potujejo po tekočem traku /
sonce potuje na zahod
2. s prislovnim določilom opravljati določeno daljšo
pot: koliko časa si potoval do tja; potovati okoli
sveta; potovati v mesto; tokrat smo dolgo
potovali; srečno potuj / potovati na počitnice;
pren. pismo je potovalo dva tedna
3. prehajati, prenašati se: dražljaj potuje po živcu
v možgane
• ekspr. nato je spis potoval k javnemu tožilcu je
bil poslan; ekspr. potovati s prstom po zemljevidu s
premikanjem prsta po njem označevati smer potovanja
* etn. potujemo v Beograd otroška igra s petjem, pri
kateri eden od igralcev z dotikom izbere drugega igralca,
da se mu pridruži
potovaje star.: potovaje po deželi, je videl veliko
zanimivega
potujoč -a -e
1. deležnik od potovati: potujoč po tujini, je
obiskal več znanih mest; potujoč priti v mesto;
potujoči oblaki
2. ki opravlja svoje delo, službo tako, da se
premika iz kraja v kraj: potujoči igralec, pevec,
prodajalec / potujoči kino; potujoča knjižnica,
razstava; potujoče gledališče gledališče, ki nima
stalnega poslopja, prostora in ima svoje predstave v
različnih krajih


Zgoraj našteto bo že moralo držati, ker so se o tem pojmu tako opredelili naši jezikoslovci in meni sta vsekakor najbližji prvi dve točki. Na tak ali drugačen način pravzaprav potujemo vsi, verjetno pa bi težko rekli za nekoga, ki se z avtom vozi na delo v Ljubljano, da potuje … Pravo potovanje je zame vsekakor tisto, ko se z nahrbtnikom napolnjenim z najnujnejšimi rečmi odpraviš vsaj za en mesec v neko novo deželo, vse skrbi pustiš doma in se tako lahko popolnoma predaš vsakodnevnim presenečenjem, ki le čakajo da jih odkriješ. Potovanje je zame sinonim za lepo. (Vendar dvomim, da bi ta razlaga našla razumevanje pri zgoraj omenjenih strokovnjakih za slovenski jezik. :) )

Poznam veliko ljudi, ki si želijo obiskati bolj ali manj eksotične dežele, kraje o katerih so brali, gledali dokumentarne oddaje ali pa jih je o njih navdušil nekdo, ki je tam že bil. Težava je v tem, da največkrat ostane le pri željah. “Rad bi šel, ampak res ne morem, zaradi službe, študija, otrok in pa kupujem stanovanje, avto … Šel bom, ko bom imel več časa in denarja”, so klasični odgovori na vprašanje zakaj tega ne storijo. Tudi sam sem imel cel kup podobnih izgovorov, čeprav se je želja po potovanjih v meni skrivala že dolgo. Na koncu sem ugotovil, da se je tudi za potovanje, tako kot za vsako drugo stvar, potrebno predvsem trdno odločiti, potem se zadeve rešijo same po sebi. In tako se zdaj, po potepanju v Mehiki pred dvema letoma ter lanskoletnem vandranju po Tajski in Burmi, zopet vračam v Bangkok. Verjamem, da to ne bo moje zadnje potovanje …

Na prejšnjih dveh potovanjih sem imel najboljšega sopotnika, ki si ga človek lahko le želi, saj je Domen K. (Kalajžič) iz Bleda izkušen maček in je prepotoval praktično že skoraj cel svet. Glede na to, da imava podobne interese, enako ime, in da funkcionirava dokaj usklajeno, nisva imela še niti enega konflikta. Tokrat pa bo ekipa vsaj na začetku malce večja, saj z nama potujejo še štirje člani Domnove turistične agencije 3glav Adventures. Ker pa potovanje v tako številčni zasedbi pomeni več prilagajanja in sklepanja kompromisov, smo se odločili, da preživimo skupaj dva tedna na Tajskem, potem pa se midva z Domnom K. odpraviva sama v VIETNAM. Po Vietnamu se bo Domen K. pridružil ostali ekipi, jaz pa nadaljujem pot v LAOS in jo zaključim zopet v Bangkoku.

Odpotujemo v nedeljo 29. oktobra, domov pa se vrnem (del ekipe bo verjetno ostal v Aziji dalj časa) 22. decembra. V tem času se bom občasno javljal na tej strani, in sicer z najbolj zanimivi dogodki, fotografijami in kratkimi filmi. Komentarji zaželjeni (vpis možen v rubriki KOMENTARJI na dnu strani), lahko pa mi pišete tudi na mail (domen.vodisek@gmail.com).

Lepo se imejte in lep pozdrav,

Domen

 • Share/Bookmark
 

10 komentarjev na “Pred odhodom”

 1. Dajana Dajana pravi:

  Vau, kakšen prečudovit blog! Kakšne slikice!!!! Blazno lepo! :) ))

 2. Domen pravi:

  Hvala Dajana. Zares lepa vzpodbuda ob moji prvi objavi. Sem pa že malo pokukal tudi na tvoj blog in kar takoj vračam kompliment ;)

 3. Meta pravi:

  Carobne fotografije.. Za nekaj minut ti je uspelo, da sm odplavala iz sive Ljubljane.. Ponavadi sem med tistimi, ki iščejo razloge zakaj ne morejo na pot, upam pa, da bo letos kaj drugace, ker vidim, da tooooooooooooliko zamujam.
  Te bom malo spremljala.
  Uzivajte!!

 4. ted pravi:

  Domen, dobre slikce ni kaj. Želim ti srečno pot, in kar največ novih *norih*doživetij
  Itak se pa še vidiva, bom pozneje verjetno bolj aktiven v kontaktih.
  Lp ted

 5. rozle pravi:

  res lepe slike itak vemo da si poklicni fotagraf sej imas izkaznico. uglavnam uzivej velik srece pa upam de se se vrnes da ti ne bo pre dobr.

 6. Berni pravi:

  Cist navdusena…Cestitke za blog.Sem sele sedaj zvedela,da potujes in ti zelim da se mas najlepse…Srecno

  Se beremo:-)

 7. Domen Vodišek Domen Vodišek pravi:

  Hvala vsem za tako pozitivne komentarje in lepe želje. Upam, da vam bom lahko s svojim blogom vsaj malo pričaral lepote in občutja dežel, ki jih bom obiskal, in da boste ob prebiranju teh strani uživali. Pozdravček vsem.

 8. Alexandra Wersun pravi:

  Domen,
  Bom ker po anglesko ker slovensko malo pocasi gre! You blog is wonderfully informative, and reading it is not only interesting, but also helps me to learn Slovene! From the pictures, it is evident you won’t be getting any eyesores in Thailand! All the best, and good luck!
  Alex x

 9. Domen Vodišek Domen Vodišek pravi:

  Alex thank you for your comment. I’m really happy that you like my blog and even learn Slovene out of it :)
  Well, good luck with your language study and come back to check on new uploads …

  Lep dan ti zelim.

 10. Anja pravi:

  zdej sm si uzela cajt pa prebrala mal tale tvoj blog k mi fotr usake tok cajta kej zanimivga pove pa sm pogruntala da maš že dost gradiva za eno knjigo :) Bi bla končno s5 ena zanimiva slovenska knjiga tko da think about it hehe:)no lepo se mej še naprej;) Anja